Labyrint


Årets bästa låtar 2012 | diskutera | om Labyrint


Vad är Labyrint Topp 20?

Labyrint Topp 20 är en nätbaserad musiktopplista med populär och modern musik som röstas fram av besökarna varje vecka. Den första listan publicerades i december 2000 och sedan dess har över 400 listor röstats fram, 2 miljoner poäng delats ut och drygt 7000 låtar utmanat.

Topplistan uppdateras varje onsdag kväll och då nollställs även räkneverken och en ny omröstning startar med deadline nästa onsdag.

Så här röstar du:
  1. Välj ut 3-7 låtar som du gillar.
  2. Tryck på "vidare".
  3. Poängsätt genom att dela ut högsta poängen till din favorit och lägsta till den du gillar minst.
  4. Fyll i det övriga formuläret med ditt för- och efternamn.
OBS! Det är viktigt att du fyller i allt korrekt för att dina röster ska kunna räknas.

Uppdatering & nyhetsbrev
Listan uppdateras på onsdagkvällar, hela året runt. Vissa undantag sker, men när det händer meddelas det i god tid. I samband med att listan uppdateras, skickas även ett nyhetsbrev ut. I brevet kan du läsa om det som händer på listan, och annan information du bara kan ta del av om du väljer att prenumerera på brevet.

Listan
Listan består alltså av tjugo placeringar. Där placeras alltså de tjugo låtar som under veckan samlat flest poäng. Bland dessa återfinns långliggare, nyare hits och veckans nykomlingar.

Bubblare
De tre högst placerade utmanarlåtarna mellan plats 21-30 får en ny chans veckan därpå som bubblare. I sällsynta fall återfinns endast 1-2 utmanare här och då blir således det ordinarie bubblarfältet mindre.

Extrabubblare
En extrabubblare är en låt som får ytterligare en chans, trots att den tidigare både kan ha utmanat och bubblat utan succé. Reglerna har ändrats genom åren, men gällande just nu är att följande måste uppfyllas:
  1. Låten ska tidigare ha misslyckats med att ta sig in på listan (som utmanare, bubblare och/eller extrabubblare) och går nu in på topp 10 och/eller topp 20 på Tracks eller DigiListan.
  2. Omröstningarna eller mätningarna för listorna får inte tidsmässigt överlappa en misslyckad omröstning på Labyrint, d.v.s. en låt som t.ex. har bubblat på Labyrint och hamnat utanför får inte extrabubbla om den helgen precis efter avslutad omröstning klättrar upp högt på Tracks eller DigiListan. Minst en helg ska passera.
Detta innebär att en låt teoretiskt sett kan få sex chanser som utmanare och bubblare! Det har däremot aldrig hänt. Däremot finns det lysande exempel på låtar som fått vänta, vänta och vänta innan de dykt upp på Labyrint igen och därefter blivit stora hits, t.ex. Amy Macdonalds ”This Is The Life” och Erik Hassles ”Hurtful”. Tilläggas ska också att hela bubblarfältet är begränsat till fem platser, vilket innebär max två extrabubblare varje vecka. De som inte får plats får helt enkelt stå i väntekö!

Utmanare
Bubblarna och utmanarna ska tillsammans utgöra 20 låtar, vilket innebär att jag vanligtvis plockar ut 15-17 nya utmanarlåtar varje vecka. Urvalet har tidigare gjorts mer strikt, men i en tid där fysiska singlar tillhör svunnen tid kan det definitivt räcka med att låten är en downloadsingel, ett gratissläpp från en generös artist, har en aktuell video eller att den har uppmärksammats stort på annat sätt. Tipsa mig om aktuella låtar du gillar och saknar i utmanarfältet. Det händer såklart att en del låtar faller bort – medvetet av utrymmesskäl, av glömska eller av ouppmärksamhet.

20-veckorsregeln
För att listan ska kunna hållas fräsch och fortsätta locka pigga röstare finns en maxgräns på 20 veckor för en låt. Det är nästan fem månader, och där tror vi att en låt egentligen har gjort sitt. Möjligheten att rösta på en låt den tjugonde veckan är alltså låst. Att få träda in i 20-veckorsklubben är däremot inte fy skam! – och inte heller särskilt ovanligt.

Övrigt
Men Labyrint Topp 20 är så mycket mer. Till varje låt finns kopplat statistik, Youtube-länk och direktlänk till CDOn för den köpsugna. Dessutom sätter jag varje veckan samman en Spotify-spellista med alla bubblare och utmanare som jag där kan hitta. När du röstat har du chans att svara på veckans fråga och därefter skickas du till ett engagerat och stundtals glödande klotterplank. Varje månadsslut sammanställer jag månadens 20 största hits. En guldpärla är att det i december varje år görs en mastodont omröstning av trogna röstare och utifrån den en nedräkning där årets 50 bästa låtar presenteras! Där finns det chans till återupprättelse för de hits som försvann alldeles för tidigt på Labyrint Topp 20 under året.

Mycket nöje!

» Rösta på Labyrint Topp 20Historik

Webbtidningen Labyrint startades 6 december 1999, efter att ha börjat som en annan nättidning - bleck.net.

Från december 1999 till och med april 2007 publicerades 4888 texter på Labyrint, cirka 300 skribenter skrev recensioner, artiklar och krönikor om film, litteratur, tv, musik och livet i allmänhet.

Labyrint var en plats där det skriva ordet stod i fokus och där skrivlusten var stor. Många inledde sin bana som recensent, krönikör eller illustratör på Labyrint.

"Jag arbetar som frilansskribent, och måste i mitt arbete alltid anpassa mig efter vad som är trendigt och gångbart just nu. Labyrint är mitt andningshål. Här ger jag fritt uttryck för mina tankar och åsikter, här får jag respons från läsare och andra skribenter, och framför allt får jag utveckla mitt skrivande i samarbete med andra."
   - Bitte Assarmo, frilansskribent

Alla som skrev och illustrerade för Labyrint gjorde det ideellt och alla texter skrevs direkt för Labyrint. Vi tjänade inte några pengar på Labyrint, vi gjorde den här sidan för att vi tyckte det var kul, för att vi ville lära oss mer och bli bättre på det vi jobbar med.

Kontakta oss om du vill veta mer om nöjestidningen Labyrint.


labyrint topp 20
Rösta på din favoritmusik på musiklista Labyrint
Etta på Labyrint Topp 20 just nu:
Just Nu - Laleh

Vem ska ligga i topp nästa vecka?
» Rösta på Topp 20

» Pressinformation
» Redaktionen
» RSS

» Cookies på Labyrint
ISSN 1650-7037 © Labyrint 1999 - 2024 - Cookies | RSS | Sitemap

--->
Annons

25/07/2024 2:42:44 am