Labyrint


Årets bästa låtar 2012 | diskutera | om LabyrintLabyrint Topp 20 - Topplistan som presenterar din favoritmusik
Topp 20 vecka 1 - 2012
musik, topplista, topplistor, cd topplista, topplistan, favorit låtar, favoritlåtar, favoritmusik, mp3 topplista, musik topp lista, musik topplista, musiklista, musiklistor, musiktoplista, musiktopp, musiktoppen, musiktopplista, rösta musik, rösta på musik, toplista, toplistan, topp lista

Laleh toppar årets första lista - och Labyrints sista!
Rakt på sak: Labyrint Topp 20 läggs ner. 555 listor, 9000 låtar och nästan 2,8 miljoner utdelade poäng. Allt har sin tid och för Topp 20 blev den lång. 11 år, från 6 december 2000 till 6 januari 2012. Nu har listan nått vägs ände eller snarare hittat vägen ut för att sedan försvinna iväg. Därför är listan som presenteras nedan inte bara årets första, utan även den definitivt sista.

Beslutet om nedläggning är inte drastiskt eller förhastat, utan har växt fram under lång tid. Skälen är många. Guldåren är förbi, branschen har bytt skepnad och egna musikpreferenser står inte i samklang med listan. På ett privatare plan handlar det om att våga bryta upp och prova annat. Listan kommer inte att drivas vidare i någon annan regi.

I slutet av 2000 integrerades Topp 20 med nättidningen Labyrint, men behövde några år för att växa sig riktigt stor. 2006 blev det stora guldåret med nära 200 röstande varje vecka. Därefter har siffran sakta sjunkit för att stabiliseras på en nivå runt 120 röstande. Det ger indikationer på att listans format inte längre funkar optimalt. Kanske har den typ av listor som både Labyrint och Tracks representerar spelat ut sin roll i ett snurrigare och snabbare musikklimat? Musikbranschen ser annorlunda ut. Kanalerna är oräkneliga och det är svårt att botanisera. Låtar lever sina egna liv och genrebredden är större är någonsin. Det finns onekligen någonting – eller snarare väldigt mycket – för alla.

Med åren har jag hittat tydligare smakriktningar och också haft förmånen att få lyfta fram musik jag gillar i utmanarfältet. Ibland har det gjort succé, men allt som oftast inte. När Albin Gromer, Mumford & Sons, The National, Emeli Sandé och Jamie Woon misslyckas vet jag att ”marknadsföringen” är ett hopplöst projekt. Ni vill ha det trygga, bekanta och breda. Jag väljer att inte längre stå upp för det. I kölvattnet kommer det däremot att saknas en lika bred topplista i Sverige. Det vet jag.

Livet förändras på 11 år. Jag har arbetat, flyttat runt, avslutat högre utbildning, bytt sociala sfärer, påbörjat yrkeskarriär, ändrat fritidsintressen. Plötsligt ser prioriteringarna annorlunda ut. Labyrint Topp 20 har i princip varit ett ideelt enmansprojekt på min fritid. Oftast bunden till en och samma kväll varje vecka, året runt utan semester. Mindre skivbolag och oberoende artister har stöttat och visat uppskattning. Större skivbolag har varit näst intill osynliga under alla år. Musiken och listorna kommer ändå finnas kvar i mitt liv. Jag gör egna listor sedan 12 år tillbaka – och det fortsätter jag med.

Ni är fantastiska. Det är ni som varit bränslet till min motivation och lust. Ni har inte alltid tyckt som jag önskat förstås, men ni har varit engagerade, trofasta och charmigt nördiga. Jag älskar det. Vissa av er har ju faktiskt röstat sedan start. Hugo inte minst. Du har emellanåt funkat som klokaste bollplanket och det har varit kittlande att få räkna ner listan för dig innan den offentliggjorts för alla andra. En känsla av att få vara Kaj Kindvall för ett tag, antar jag. Extra tack också till alla ni som under årets sista dagar har varit med i juryn till ”Årets bästa låtar”-röstningarna. När jag testade idén 2005 visste jag inte vilken succé det skulle bli, men idag ser jag det som Labyrint-årets höjdpunkt. Jag tror många av er håller med. Tack såklart även till Sabina, ansvarig utgivare och utvecklare, som byggt upp hela sidan och skött det tekniska. Och peppat mer än någon annan.

Reaktioner, frågor och synpunkter vill jag gärna ha! Antingen använder ni forumet på sidan eller mejlar mig: par.bjorkdahl(a)gmail.com. Sidan kommer att ligga kvar ett tag, så det finns möjlighet för er som vill att fortsätta diskutera, gräva i statistik och frossa i gamla listor.

Hejdå.

Pär Björkdahl, redaktör


« Se förra veckans lista
topplista veckor 

1
Just Nu - Laleh
7

2
Amanda Fondell är ny på listan denna veckaAll This Way - Amanda Fondell
1

3
Satan I Gatan - Veronica Maggio
10

4
Don´t Go Breaking My Heart - Agnes
13

5
Moves Like Jagger - Maroon 5 feat. Christina Aguilera
19

6
Break The Spell - Björn Skifs
5

7
Melissa Horn är ny på listan denna veckaJag Saknar Dig Mindre Och Mindre - Melissa Horn
1

8
We Found Love - Rihanna feat. Calvin Harris
10

9
Sober - Loreen
14

10
Vart Jag Mig I Världen Vänder - Den Svenska Björnstammen
18

11
Criminal - Britney Spears
12

12
The Lion´s Roar - First Aid Kit
2

13
Call My Name - Tove Styrke
15

14
Be With You - Erasure
2

15
Under Löven - Melissa Horn
11

16
Together - Patrick Wolf
2

17
The One That Got Away - Katy Perry
6

18
Titanium - David Guetta feat. Sia
2

19
Donkeyboy är ny på listan denna veckaCity Boy - Donkeyboy
1

20
Den Svenska Björnstammen är ny på listan denna veckaSvalkar Vinden - Den Svenska Björnstammen
1

» Sök efter låtar och artister som utmanat på Topp 20


Labyrint Topp 20

Kent har varit överlägset största poängplockarna på listan genom åren, men har också gjort största hitlåten: Dom andra!

» Diskutera Topp 20


Senaste topp-ledartexterna
» ÅBL12: Hela Topp 100!
31 december 2012 23:59
» 1: Euphoria
31 december 2012 23:58
» 2: Händerna mot himlen
31 december 2012 21:00
» 3: Some Die Young
31 december 2012 18:00
» 4: Somebody That I Used To Know
31 december 2012 15:00

Senast skrivet i forumet
Hugo:
Min Topp 50 för 2022:
1. Harry Styles - As It Was
2. Sahara Hotnights - Reverie
3. Tove Lo - No One Dies From Love
4. Sturm Café - Hymne Für Die Ewigkeit
5. Emmon feat. Emanuel Åst...
» Läs hela inlägget i Labyrints forum

Labyrint Topp 20 på Facebook


Sök efter låtar och artister som utmanat på Topp 20
Artistnamn:

Låttitel:ISSN 1650-7037 © Labyrint 1999 - 2024 - Cookies | RSS | Sitemap

--->
Annons

25/07/2024 3:35:27 am